Након укидања ванредне ситуације на територији града Ужица од стране Градског штаба за ванредне ситуације од 31. 08.2020 године, поново су се стекли услови за отварање градског базена у Ужицу уз општа правила понашања запослених и корисника услуга које је прописао Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”. Радно време базена је од 08.00- 24.00 часова. Све информације на телефон: 031/3527-100
—————————————————————————————————————————————–
У циљу спречавања ширења корона вируса на територији града Ужица Градски штаб за ванредне ситуације на седници одржаној 31.08.2020. године, донео је
Н А Р Е Д Б У О СПРОВОЂЕЊУ МЕРА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ И СУЗБИЈАЊЕ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ COVID-19
- На територији града Ужица, док траје опасност од заразне болести COVID-19 примењиваће се мере прописане актима Владе Републике Србије и надлежних органа.
- Обавезно је поштовање мера из Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС“, бр. 66/2020-4) и препорука Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ које се односе на предшколске установе, школе, факултете, студентске домове, понашање у парковима, дечјим и спортским игралиштима, излетиштима и током вежбања на отвореном, спорт, јавни превоз, угоститељске објекте, библиотеке, музеје, галерије, теретане и фитнес клубове, отворене и затворене базене, фризерске салоне, козметичке салоне, педикир и маникир, масажу и тетоважу, пружање услужних делатности у кући или стану као и препоруке других надлежних органа у вези са поступањем у току епидемије корона вируса.
- Препоручује се вршиоцима јавних услуга, органима локалне самоуправе, државним органима, јавним предузећима и установама на територији града Ужица да наставе са предузимањем мера за заштиту запослених и организују вршење услуга грађанима у складу са датим препорукама Градског штаба и врше појачану дезинфекцију објеката.
- Препоручује се управницима стамбених зграда да обезбеде појачано чишћење и дезинфекцију заједничких просторија и површина у згради на којима се остварује највећи контакт (улази у зграду, простори испред лифтова, лифтови, степенишни рукохвати, кваке на улазним вратима, улазна врата и др.).
- Предлаже се Градском већу да одлуку о ограничењу радног времена усклади са радним временом прописаним Уредбом Владе Републике Србије.
- Ступањем на снагу ове Наредбе престаје да важи Наредба II Број 87-45/2020 од 06.07.2020. године.
КОМАНДАНТ ГРАДСКОГ ШТАБА
Градоначелница
др Јелена Раковић Радивојевић
————————————————————————————————————————————
ПРИЛОГ: Мере које се примењују
а) На основу Наредбе о о забрани окупљања у Републици Србији на јавним местима у затвореном и отвореном простору („Службени гласник РС“, број 100/2020 и 111/2020) забрањена су јавна окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору када се истовремена више од 30 лица, с тим што растојање између присутних лица мора бити најмање 1,5 m, односно на свака 4 m² може бити присутно једно лице
б) На основу Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 („Службени гласник РС“, бр. 66/2020, 94/2020, 100/2020, 109/2020 и 111/2020):
Обавезно ношење заштитних маски
– за време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID-19, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4 m2 може бити присутно једно лице,
– на јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски је обавезно.
– у јавном друмском и железничком превозу путника обавезно је ношење заштитних маски,
Образовање
– Извођење наставе у просторијама средњих и основних школа и непосредног рада установа предшколског васпитања и образовања и ученичког и студентског стандарда, као и извођење предавања, вежби, семинара и сличних облика рада са студентима у просторијама високошколских установа врши се у складу са инструкцијама и препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја и надлежног завода, односно института за јавно здравље.
Рад трговинских и угоститељских објеката
– Правна лица и предузетници (послодавци) који обављају делатност у области трговине на мало и услуге у области угоститељства, које обухватају продају хране и пића, ту делатност, односно пружање услуга могу да обављају, односно да послуживање корисника врше у затвореном простору и у простору организованих башти на отвореном – уз примену превентивних мера прописаних овом уредбом и утврђених актом послодавца, сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду, а посебно:
– организовање процеса рада који обезбеђује одржавање физичке дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра,
– обавезну дезинфекцију мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику,
– обавезну употребу заштитних средстава тј. маски од стране запослених – за пружање услуга на отвореном, као и додатне мере ограниченог броја лица у просторији, а у случају мањег растојања од два метра између корисника,
– пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере, обавезну дезинфекцију просторија и подова, обавезну употребу заштитних средстава тј. маски и од корисника услуга – за пружање услуга у затвореном простору),
– и да у том смислу донесу посебан план примене мера који је саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.
Трговински центри и слични објекти
Правна лица и предузетници (послодавци) који продају робу или пружају услуге у трговинским центрима и сличним објектима у којима се обавља делатност у области трговине на мало, а која обухвата продају робе и вршење услуга у локалима у које се улази из већег затвореног простора, дужни су да, у односу на запослене и кориснике услуга, примене све превентивне мере од утицаја на безбедност и здравље запослених и корисника услуга, а посебно оне
– организовање процеса рада који обезбеђује ограничен број лица у простору, одржавање физичке дистанце, односно међусобног растојања између два лица од најмање два метра,
– пружање услуга уз примену стаклене, пластичне или сличне баријере,
– обавезну дезинфекцију просторија и подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику,
– обавезну употребу заштитних средстава тј. маски од стране запослених и корисника услуга),
– и да у том смислу донесу посебан план примене мера, који је саставни део акта о процени ризика који се доноси сагласно закону и прописима из области безбедности и здравља на раду.
Ограничење радног времена
Радно време угоститељских објеката ограничава се тако да објекти који немају башту и ноћни клубови неће радити од 21.00 час до 06.00 часова наредног дана, док објекти који имају башту неће пружати угоститељске услуге у затвореном делу објекта од 21.00 час, а у отвореном делу објекта (башти) од 01.00 часа до 06.00 часова наредног дана.
Радно време продавница, трговинских центара и других малопродајних трговинских објеката ограничава се тако да ти објекти неће радити од 23.00 часа до 06.00 часова наредног дана.
———————————————————————————————————————————————–
ПРЕПОРУКЕ ЗА РАД БАЗЕНА И SPA ЦЕНТАРА
Препоруке сачинили: Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и
Градски завод за јавно здравље Београд.
Општа правила понашања запослених и корисника:
1. Запослени и корисници spa & wellness центара
морају бити без симптома који указују на
COVID-19 (повишена температура, кашаљ,
краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула
укуса и мириса).
2. Одржавање међусобне физичке удаљености у свим
просторијама објекта, као и у води базена, од
најмање два метра у свим правцима. Број особа
којима је дозвољен боравак у базену, у простору око базена и у spa зони израчунати тако
да се омогући одржавање препоручене удаљености.
3. Обавезно је ношење маске тако да маска прекрива нос, уста и браду, осим у простору око
базена, у базенима и у spa зони јер се у влажнoj средини маска брзо овлажи и нема
заштитну улогу. Зато је током боравка поред базена, у базенима и у spa зони посебно
важно одржавати препоручену физичку удаљеност од најмање два метра у свим правцима.
Рукавице се препоручују запосленима у обављању послова при којима су се и раније
користиле.
4. Појачати хигијену руку и личну хигијену: учестало прање руку водом и сапуном у трајању
од најмање 20 секунди уз завршну дезинфекцију, обавезно коришћење тоалета пре
коришћења базена, обавезно туширање пре уласка и након изласка из базена, обавезно
коришћење постављених дезобаријера пре уласка у базен, ношење капе. Поставити
обавештење о обавези прања и дезинфекције руку, као и упутства за правилно прање руку.
5. Не препоручује се окупљање и задржавање у већим групама.
6. Осигурати надзор над здравственим стањем запослених. Запослени треба свакодневно бар
два пута дневно да мере температуру и проверавaју да ли имају неки од симптома COVID19, а посебно пре доласка на посао. У случају појаве симптома који указују на COVID-19
запослени треба да не долази на посао и да се јави лекару у надлежном дому здравља.
7. У ситуацији појаве обољења COVID-19 код запосленог, директор/управник је у обавези да
о томе одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље ради
даљег поступања.
Опште санитарно-хигијенске мере у објекту:
1. Пре почетка рада спровести прање, чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме,
као и проветравање просторија.
2. Обезбедити довољне количине личне заштитне опреме, средстава и прибора за чишћење и
дезинфекцију.
3. На свим улазима у објекат свакодневно постављати дезобаријере – сунђер или крпу добро
натопљену дезинфекционим средством, као и дозере са средством за дезинфекцију руку на
бази 70% алкохола. Дезобаријере на улазу у базен и излазу из тоалета редовно одржавати
и допуњавати свежим 0,2% раствором хлорног препарата.
4. Обезбедити појачану хигијену простора и опреме, уз обавезно чишћење и дезинфекцију
простора и опреме након сваког коришћења, односно након сваке групе корисника.
Препоручује се да се посетиоци групишу у временским интервалима (број особа
израчунати тако да се омогући одржавање препоручене удаљености). Између интервала
посета спровести дезинфекцију простора и опреме и проветравање. Посебну пажњу
посветити чишћењу и дезинфекцији свлачионица.
5. Редовно проветравати просторије искључиво природним путем (отварањем прозора), без
употребе вештачке вентилације и климатизације централизованог затвореног типа. У
затвореном простору базена и spa зоне проверити функционисање опреме за вентилацију и
одвлаживање ваздуха и максимално повећати улаз спољашњег ваздуха.
6. Тоалете посебно редовно чистити и дезинфиковати и опремити тоалет папиром, сапуном,
папирним убрусима и дозерима за дезинфекцију руку.
7. Препорука је да кафетерије и слични простори где се служе вода, сокови или храна, а који
се налазе у склопу spa зонe или у простору поред базена, не раде до даљњег. Препорукe за
рад угоститељских објеката у склопу хотела ван spa зоне и простора поред базена налазе
се на следећем линку: http://www.batut.org.rs/download/aktuelno/Ugostiteljski%20objekt.pdf.
8. Отпад одлагати у кесе у канте за смеће са педалом за ножно отварање како би се избегло
додиривање површине канте. Кесе са отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље
третирати у складу са процедуром за управљање, уз прописане мере заштите.
Мере које се односе на воду за пиће и купање
За припрему унутрашње мреже објекта потребно је:
1. Спровести испирање водоводне мреже у објекту на следећи начин: отворити све
славине и тушеве и пустити да вода истиче све дoк сe нe испусти цeлa зaпрeминa вoдe
у цевима, односно док вoдa нe пoприми свoje уoбичajeнe кaрaктeристикe (изгуби
евентуално присутну боју и мутноћу и устали јој се температура).
2. Спровести термичку дезинфекцију унутрашње мреже на следећи начин: загрејати воду
у бојлерима на температуру од 70 до 80°С и након четири сата испуштати воду преко
славина и тушева у минималом трајању од пет минута.
3. У системима са топлом водом температура воде мора бити већа од 50°С.
4. У систему за хладну воду температура воде мора бити испод 20°С.
5. Неопходно је редовно контролисање и одржавање славина и тушева: скидање и
чишћење свих додатака (мрежица, розета и сл.), као и редовна замена дотрајалих
елемената.
6. Једном годишње је потребно очистити и дезинфиковати грејаче на бојлерима, по
потреби и чешће.
7. Базене за купање припремити применом стандардне процедуре уз одржавање
концентрације слободног резидуалног хлора на вредностима блиским максимално
дозвољеним према важећем Правилнику (1–2 mg/l), pH вредности у прописаном, а
оптимално у опсегу 7,2–7,5 pH јединица, уз редовну контролу и евиденцију измерених
вредности.
8. Са spa базенима (ђакузи, вирпул и сл.) поступити на следећи начин:
a) испустити воду из читавог система
б) механички очистити резервоаре и базен, дезинфиковати, испрати и напунити
чистом водом
в) концентрацију слободног резидуалног хлора одржавати на вредностима од 2 до
3mg/l, уз редовну контролу нивоа хлора и pH вредности
г) свакодневно најмање једну половину запремине воде заменити свежом водом
д) поступке од а) до в) спроводити једном седмично.
9. Спроводити редовну контролу здравствене исправности воде у базенима према
Правилнику о здравственој исправности базенских вода („Сл. гласник РС”, бр.
97/2017).
10. Не препоручује се коришћење влажних сауна, док се суве сауне (нпр. финске) могу
користити.
Препоруке сачинили: Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и
Градски завод за јавно здравље Београд.